Attica and Central (Greece)

Εισαγωγή στον ελληνικό πιλότο

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα Gatekeeper πραγματοποιείται την περίοδο 2019-2023 στην Αττική και στην Κεντρική Ελλάδα και στοχεύει στην υποστήριξη της ενεργού και υγιούς γήρανσης των πολιτών μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (κλινική πλατφόρμα, προηγμένοι αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη).

Οι πιλοτικές μελέτες εστιάζουν στον Έγκαιρο εντοπισμό και παρέμβαση αλλαγής τρόπου ζωής για γηράσκοντες πληθυσμούς με παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο (Περίπτωση Χρήσης – ΠΧ1) και στη Βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη γλυκαιμικής κατάστασης για γηράσκοντες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 (ΠΧ3).

Περιγραφή

Στόχος

Πρωταρχικός σκοπός της παρέμβασης στη μελέτη ΠΧ1 είναι η μείωση της περιφέρειας μέσης και των παραγόντων κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, ενώ στους δευτερεύοντες σκοπούς περιλαμβάνονται οι αλλαγές συμπεριφορών στον τρόπο ζωής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σκοπός της παρέμβασης στη μελέτη ΠΧ3 είναι η βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου των ασθενών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας με βάση αλγορίθμους μηχανικής μάθησης.

Πληθυσμός στόχος

Συνολικά, θα υπάρχουν 1000 συμμετέχοντες εθελοντές με παράγοντα κινδύνου για μεταβολικού συνδρόμου (ΠΧ1), καθώς και 150 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 και συννοσηρότητες (ΠΧ3).

Τεχνολογίες προς χρήση

  • Κλινική πλατφόρμα που επιτρέπει τη διαμόρφωση εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας για κάθε συμμετέχοντα και την εξ αποστάσεως κλινική παρακολούθηση μέσω των λειτουργιών μεταφοράς δεδομένων από ενσωματωμένες συσκευές σε πραγματικό χρόνο, συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, θέσης στόχων και επικοινωνίας. Μία διαφορετική πλατφόρμα παρέχεται για κάθε περίπτωση χρήσης, προσαρμοσμένη στη διαχείριση μεταβολικού συνδρόμου στην ΠΧ1 και στη διαχείριση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην ΠΧ3.
  • Προηγμένοι αισθητήρες (έξυπνο ρολόι, έξυπνη ζυγαριά – ΠΧ1, σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, έξυπνο ρολόι – ΠΧ3) για τη συλλογή κλινικών δεδομένων, όπως βιολογικών και φυσιολογικών σημάτων, αδιάκοπα συνδεδεμένοι με την κλινική πλατφόρμα.
  • Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη πρόγνωση παραμέτρων σχετικών με το μεταβολικό σύνδρομο, την προβλεπτική μοντελοποίηση της ποιότητας ύπνου και της διαχείρισης του βάρους (ΠΧ1), καθώς και την πρόβλεψη υπογλυκαιμίας (ΠΧ3).

Αναμενόμενος αντίκτυπος

Ο αναμενόμενος αντίκτυπος της ΠΧ1 είναι η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής για χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης Μεταβολικού συνδρόμου σε ηλικιωμένους ενήλικες, καθώς και τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Η ΠΧ3 στοχεύει στην προγνωστική μοντελοποίηση της γλυκαιμικής κατάστασης, στην ελαχιστοποίηση των υπογλυκαιμικών συμβάντων και τελικά στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου.

Τρέχουσες δραστηριότητες

Ο ελληνικός πιλότος εντάσσει εθελοντές στην Κεντρική Ελλάδα (ΠΧ1 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ΠΧ3 έως τον Μάιο του 2023), ενώ στην Αττική έχει ολοκληρωθεί η ένταξη εθελοντών. Τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί βρίσκονται υπό ανάλυση.

Οι δραστηριότητές μας παρουσιάστηκαν τελευταία στα παρκάτω συνέδρια:

 

Ομάδα πιλότου

Centre for Research and
Technology Hellas (CERTH)

CitiesNet

Department of Nutrition and Dietetics
of the University of Thessaly

Harokopio University

Faculty of Medicine of the
University of Thessaly

Visualization & Virtual Reality
Group at University of Patras

University of Ioannina

BioAssist company

Επικοινωνία

Attica και Central Pilot Επισκόπηση